Monday, 2 June 2014

Resepi Bergedil Kentang ( bergambar )




6 biji kentang saiz sederhana (di potong dadu sederhana besar)

4 sudu besar bawang goreng

1 batang cili merah ( dihiris halus / cincang buang biji)

Ikan bilis goreng ( ikut suka korang nak lebih atau sikit )

1/2 sudu kecil lada hitam dan lada sulah

1 batang Daun Dop ( dihiris halus, kalau tak ade boleh ganti dengan daun bawang )

1 biji telur
minyak
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Goreng kentang dahulu, kemudian asingkan.
2. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu mangkuk(lada hitam, ikan bilis dan bawang goreng, cili merah dan 
Lenyek atau tumbuk kentang kemudian gaul sebati dengan bahan di atas bersama daun sup.
3. Kepalkan kentang tadi mengikut saiz yang anda suka.
4. Pecahkan telur dan pukul.
5. Celup kentang yang telah dikepal ke dalam telur satu persatu sebelum digoreng.
Goreng sehingga keperangan. Sedap dimakan bersama nasi dan soto..
terbaik...tau,rrr sebelum tu korang buat la sambal kicap...maklum r obie ni orang johor..mesti nak sambal kicap..
makan begedil nak sambal kicap jugak...!

No comments:

Post a Comment